» GŁÓWNA   » ZUPY   » MIĘSO I RYBY   » SURÓWKI   » PIECZYWO   » SAŁATKI   » DESERY   » NAPOJE   » INNE  


Zupy można doprawiać do smaku naturalnymi ziołami, według własnego uznania - pieprzem, kurkumą, oregano, kolendrą, majerankiem, bazylią, kardamonem, papryką, zielem angielskim, imbirem, liściem laurowym.
Nie używać przypraw typu - Jarzynka, Vegeta, Kucharek i Maggi, zawierających glutaminiam sodu. Ograniczyć w zupach do minimum ilość użytych ziemniaków albo nie dodawać ich w ogóle. Dotyczy to również makaronów z mąki wysokoglutenowej. Można zaprawić zupę niewielką ilością masła lub śmietany, nie używać zasmażek ani zagęszczać ich mąką.


SPIS TREŚCI

  1. Zakwas do przygotowania żuru
  2. Żurek na białej kiełbasie
  3. Krupnik
  4. Barszcz czerwony z fasolą
  5. Zupa fasolowa z cebulą
  6. Zupa z brokułów
  7. Zupa z kalarepy z cebulą
  8. Zupa grochowa z wołowiną
  9. Zupa jarzynowa z makaronem
10. Zupa krem pomidorowa
11. Zupa krem paprykowa
12. Chłodnik z ogórkami
13. Chłodnik z pomidorami


1. Zakwas do przygotowania żuru


  • 10 dkg mąki żytniej razowej
        lub pytlowej
  • 1 litr przegotowanej letniej
        wody
  • 2 - 3 ząbki czosnku

  • Mąkę wsypać do glinianego, wyparzonego wrzątkiem garnka lub szklanego słoja i zalać 1 litrem przegotowanej letniej wody. Dodać 2 - 3 ząbki czosnku i całość dokładnie wymieszać. Garnek przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 dni. Kwaśny płyn przelać do słoików lub butelek i przechowywać w lodówce. Prawidłowo przygotowany żur ma smak kwaskowaty i przyjemny zapach.

    2. Żurek na białej kiełbasie


  • 1 l wywaru z włoszczyzny,
  • 15 dkg białej kiełbasy,
  • 1 szklanka kwaszonego żuru,
  • 2 łyżki mąki żytniej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • sól

  • Na wywarze z włoszczyzny ugotować białą kiełbasę. Przecedzić i do wywaru wlać żur wymieszany z mąką, która zagęści zupę. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, czosnek i przyprawy - pogotować około 5 minut. Kiełbasę można zastąpić jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.

    3. Krupnik


  • mięso drobiowe,
  • 1/3 szklanki kaszy perłowej lub
        pęczaku,
  • 1 szklanka fasoli,
  • liść laurowy,
  • 1 por,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • smalec.

  • Ugotować wywar na mięsie drobiowym. Po ugotowaniu odlać 1,5 szklanki wywaru do innego pojemnika. Do reszty wywaru wsypać kaszę, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotować na małym ogniu do lekkiej twardości. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w prążki i obsmażyć dość szybko w wysokiej temperaturze. Dolać pozostałe 1,5 szklanki rosołu. Mieszając zagotować, dodać do zupy. Fasolę ugotować, odcedzić, dodać do zupy. Gotować jeszcze 10 min. Przyprawić solą i pieprzem.

    4. Barszcz czerwony z fasolą


  • 400g buraków,
  • 2 cebule,
  • szklanka fasoli,
  • liść laurowy,
  • kwas buraczany (ocet z jabłek
        lub sok z cytryny),
  • sól,
  • natka lub koperek,
  • kilka ząbków czosnku.

  • Buraki pokroić na plasterki zalać wrzątkiem dodać cebulę,listek laurowy, ząbki czosnku i ugotować do miękkości. Odcedzić buraki i pozostawić do konsumpcji sam wywar. Następnie doprawić czysty barszcz kwasem buraczanym, pieprzem ziołowym, i solą. Fasolę ugotować, dodać do barszczu i zagotować. Podawać posypany natką lub koperkiem.

    5. Zupa fasolowa z cebulą


  • 1,7 l wywaru z mięsa
        wołowego,
  • 25 dkg fasoli perłowej,
  • 25 dkg cebuli,
  • łyżka stołowa smalcu,
  • 40 dkg ugotowanej wołowiny,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

  • Fasolę opłukać, zalać przygotowanym wywarem z mięsa i odstawić na 2 godz., a następnie ugotować. Cebulę obrać, pokroić na drobno, zrumienić na złoty kolor i dodać wraz z pokrojonym w kostkę mięsem do ugotowanej fasoli. Dodać przyprawy i zagotować.

    6. Zupa z brokułów


  • 1,7 l rosołu z kury,
  • 50 dkg brokułów,
  • 5 dkg kaszy jęczmiennej,
  • 5 dkg makaronu razowego,
  • łyżka stłowa smalcu,
  • 1 cytryna,
  • 2 żółtka,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

  • Brokuły oczyścić, opłukać w wodzie lekko zakwaszonej sokiem z cytryny. Podzielić na cząstki, włożyć do 1 l rosołu i ugotować. Kaszę opłukać, zalać pozostałym rosołem i gotować do lekkiej twardości, a następnie wsypać makaron. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i usmażyć. Następnie połączyć z kaszą, makaronem i brokułami i chwilę pogotować. Zupę wymieszać z żółtkami, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku.

    7. Zupa z kalarepy z cebulą


  • 1,7 l wywaru z kości i warzyw,
  • około 50 dkg kalarepy,
  • 2 cebule,
  • łyżka smalcu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

  • Kalarepę umyć, obrać pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. Cebule obrać, opłukać. drobno pokroić, zeszklić, połączyć z kalarepą i chwilę gotować. Do zupy dodać żółtka, zabielić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, oregano i dodać natkę pietruszki.

    8. Zupa grochowa z wołowiną


  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw,
  • 20 dkg grochu,
  • 2 cebule,
  • 20 dkg wołowiny bez kości,
  • 10 dkg boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

  • Groch przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać mięso i cebulę. Dusić na małym ogniu, a następnie połączyć z grochem i przyprawami. Całość gotować do miękkości i doprawić do smaku.

    9. Zupa jarzynowa z makaronem


  • szklanka białej suchej fasoli,
  • 1 mały por,
  • gałązka selera naciowego lub
        kawałek korzenia selera,
  • 1/4 główki kapusty włoskiej,
  • duża cebula,
  • 2 duże pomidory,
  • plaster dyni (nie jest
        wymagany),
  • natka pietruszki,
  • liść laurowy,
  • kilkanaśie listków bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 garście ciemnego, razowego
        makaronu.

  • Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Dynię i seler pokroić w kostkę. Por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodać warzywa i gotować do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a natkę i bazylię posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z fasolą i gotowaćjeszcze 10 minut. Makaron ugotować "aldente" i po odcedzeniu dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

    10. Zupa krem pomidorowa


  • 2 - 3 duże pomidory,
  • strąk czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • bazylia,
  • pieprz,
  • sól.

  • Zagotować 2 szklanki wody. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Paprykę i cebulę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku. Dodać pokrojony czosnek i przyprawy ziołowe - pieprz ziołowy, pieprz czarny oraz bazylię. Ugotowane do miękkości warzywa zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do roztworu dolać tyle wody, by otrzymać 0,8 l zupy. Doprawić jogurtem i przyprawami, zagrzać. Podawać z makaronem sojowym lub razowym.

    11. Zupa krem paprykowa


  • 4 duże różnokolorowe papryki,
  • 3 pomidory,
  • włoszczyzna,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • śmietana lub jogurt naturalny,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • ząbek czosnku,
  • bazylia.

  • Włoszczyznę gotować w 1,5 litra wody dodając sól i pieprz. W tym czasie gdy bulion gotuje się, na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, i dodać obrane, pokrojone pomidory i paprykę. Dusić na małym ogniu aż zmięknie i stworzy jednolitą masę. Z bulionu wyjąć warzywa i nie używać ich do dalszego przygotowania zupy. Wrzucić do środka uduszoną paprykę z pomidorami, a gdy przestygnie zmiksować na gładką masę. Dodać kminek, bazylię i czosnek i posypać natką pietruszki.

    12. Chłodnik z ogórkami


  • 3 opakowania kefiru, jogurtu
         naturalnego lub 750g zsiadłego
         mleka,
  • 2 średnie świeże ogórki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka koperku,
  • sól.

  • Ogórki obrać i drobno posiekać, tak jak i czosnek czy koperek. Całość zalać kefirem, jogurtem bądź zsiadłym mlekiem, doprawić solą i wymieszać.

    13. Chłodnik z pomidorami


  • 1 litr kefiru, zsiadłego mleka
        lub jogurtu naturalnego,
  • 3 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego
        szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

  • Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić. Czosnek, koperek i szczypiorek posiekać, całość wymieszać z kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem i doprawić do smaku.

    diety diety jak schudnąć materace na wymiar moda